Kompot z čerstvých meruňek

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 kg Meruňky
  • 1 kg Cukr krystal
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 354 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 7 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 89 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 520.4 mg
  • Vláknina 8006.9 mg
  • Vitamín A 8006.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.4 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Použijeme zralé, ale tvrdé meruňky. Oloupeme je a krátce vložíme do vody smíchané s citronovou šťávou nebo octem, aby nezměnily barvu. Vyjmeme, necháme okapat a rozdělíme do sklenic.

  • 2

    Cukr rozmícháme ve vodě, povaříme a po vychladnutí roztokem zalijeme meruňky. Sklenice uzavřeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 85 °C sterilujeme po dobu 25 minut. Necháme vychladnout, vyjmeme a uložíme na temném a studeném místě.

Komentáře k receptu