Rajčatový salát s lilkovým kaviárem
Suroviny
- 5 ml Olej olivový
- 10 ml Ocet vinný
- 60 ml Olej olivový
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.05 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Lilek
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 4 ks Šalotka
- 1 stroužek Česnek
- 1 kg Rajčata
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Roketa
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 18 g
- Sodík 348 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1376.6 mg
- Vláknina 12183.6 mg
- Vitamín A 12183.6 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.7 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilkový kaviár: Velký lilek překrojíme po délce na dvě poloviny, do dužiny uděláme zářezy a na plátky nakrájíme oloupaný stroužek česneku. Česnekovými plátky poklademe půlky lilku, pokapeme je olivovým olejem, osolíme a na jednu půlku položíme snítku čerstvého rozmarýnu. Půlky lilku spolu přiklopíme, pevně zabalíme do alobalu a dáme péci do trouby předehřáté na 220°C. Při této teplotě lilek pečeme 45 minut, pak teplotu snížíme na 110°C a dopékáme ještě 25 minut. Po vyjmutí z trouby lilek rozbalíme, odstraníme rozmarýnovou snítku a do mísy vyškrabeme dužinu s česnekem. Směs pak umícháme na kaši, kterou dáme vařit do hrnce. Vaříme, až se tekutina odpaří a kaše zhoustne. Odstavíme, podle chuti osolíme a opepříme a hotový kaviár necháme vychladnout.
-
2
Směs červených a žlutých dobře vyzrálých rajčat pokrájíme na kostky, přendáme do mísy, kde je osolíme, okořeníme pepřem a přelijeme zálivkou vinaigrette základní. Dobře promícháme a necháme alespoň 5 minut proležet.
-
3
Potom si natrháme koriandrové a roketové lístky a na kolečka nakrájíme malé šalotky. Lilkový kaviár rozdělíme na středy talířů a na jejich okraje rozložíme rajčatový salát.
-
4
Servírujeme posypané koriandrovými listy, kolečky šalotky a roketou.
-
6
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye:
-
7
Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixerem rozmixujeme.
-
8
Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
-
9
Před použitím dobře protřepeme.