Mrkvové dortíky
Suroviny
- 80 g Cukr krupice
- 100 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Mandle
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 692 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 198 g
- Sodík 84 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 257.3 mg
- Draslík 342.5 mg
- Vláknina 10800 mg
- Vitamín A 10800 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 6.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme najemno.
-
2
Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky třeme s cukrem a 2 lžícemi vlažné vody, až vznikne světlý krém, do kterého vmícháme nastrouhanou mrkev.
-
3
Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme a nasekáme najemno. V míse je smícháme s mletým hřebíčkem, skořicí, práškem do pečiva a polovinou mouky. Směs pak střídavě se zbylou moukou a ušlehanými bílky vmícháme do žloutkového těsta.
-
4
Těstem plníme máslem lehce vymazané zapékací formičky, které naskládáme na pečící plech. Dortíky pečeme 20 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 175°C.
-
5
Upečené dortíky necháme vychladnout, vyklopíme je z misek a podáváme posypané moučkovým cukrem.