Tuňáková paštika
Suroviny
- 400 g Tuňák v oleji
- 450 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 400 g Mouka pšeničná hladká
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.37 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 708 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 21 g
- Sodík 276 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 122.6 mg
- Draslík 524.9 mg
- Vláknina 4133.8 mg
- Vitamín A 4133.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse z mouky, bílého vína, 4 lžic oleje, másla, trochy cukru a soli zpracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a uložíme na 1 hodinu do chladničky.
-
2
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Sterilovaná rajčata rozmačkáme. Petrželku opláchneme studenou vodou a nasekáme najemno. Tuňáka slijeme z nálevu a necháme v sítu okapat. Žloutky v misce rozšleháme s trochou vody.
-
3
V pánvi rozehřejeme zbylý olej, nakrájený česnek s cibulí na něm krátce osmažíme, pak přidáme rozmačkaná rajčata a směs dochutíme citronovou šťávou, cukrem, pepřem a solí. Vše promícháme a 10 minut vaříme na středním ohni. Poté přimícháme okapaného tuňáka a nakrájenou petrželku.
-
4
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme placku. Jednu vložíme na dno vymazané zapékací formy a vytvarujeme okraj, vysoký alespoň 2 cm. Na těsto rozložíme připravenou náplň a zakryjeme ji druhou plackou těsta. Okraje obou placek pevně spojíme a těsto potřeme rozšlehanými žloutky.
-
5
Zapékací formu vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200°C a paštiku pečeme přibližně 30 minut.
-
6
Upečenou necháme vychladnout, potom ji vyjmeme z formy a můžeme servírovat.