Bramborové noky se sýrem a bylinkami
Suroviny
- 600 g Brambory
- 100 g Sýr Čedar
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Rajčata
- 4 ks Ředkvička
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Okurka salátová
- 1 hrst Pažitka
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 0.06 l Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Slunečnice - semena
- 3 polévková lžíce Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 32 g
- Sodík 301 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 87.7 mg
- Draslík 1056.5 mg
- Vláknina 13978 mg
- Vitamín A 13978 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.9 mg
- Vitamín E 7.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory důkladně omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Uvařené necháme mírně zchladnout, pak je oloupeme, teplé rozmačkáme a necháme zcela vychladnout.
-
2
Mrkev oškrábeme a omyjeme, okurku, rajčata a ředkvičky důkladně omyjeme a všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Pažitku a petrželku omyjeme a nasekáme najemno. Sýr nakrájíme na malé kousky.
-
3
V míse smícháme vývar s octem a hořčicí, dochutíme pepřem a solí a přišleháme olivový olej. Do mísy k zálivce přidáme nakrájenou zeleninu a polovinu nasekané pažitky a petrželky, vše důkladně promícháme.
-
4
Z rozmačkaných brambor, mouky a vajíčka vypracujeme těsto, do kterého přidáme druhou polovinu nakrájených bylinek, kousky sýra a semínka slunečnice. Těsto podle chuti opepříme a osolíme a uděláme z něj malé noky.
-
5
V pánvi rozehřejeme olej a noky na něm fritujeme 4 minuty. Během fritování je několikrát obrátíme, pak je vyjmeme a na papírové utěrce z nich necháme okapat olej.
-
6
Noky podáváme teplé s připraveným zeleninovým salátem.