Červený grapefruitový salát s chilli a krevetkami
Suroviny
- 150 g Krevety tygří - loupané
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Čekanka
- 1 ks Grapefruity
- 2 ks Broskve
- 1 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Omáčka rybí
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Oříšky piniové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 220 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 8 g
- Sodík 485 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 39.4 mg
- Draslík 499.7 mg
- Vláknina 9258 mg
- Vitamín A 9258 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.1 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malé loupané krevety omyjeme, odstraníme jim černé střívko s hlavou a znovu je omyjeme. V hrnci přivedeme k varu 1 litry vody s lžičkou soli a krevety povaříme 1-2 minuty. Vyjmeme je sítem a necháme okapat. Do misky dáme rybí omáčku, třtinový cukr, promícháme, přidáme citrónovou šťávu a drobně posekaný česnek. Do této marinády vložíme krevetky a necháme je marinovat 10 minut.
-
2
Omytý a osušený červený grapefruit oloupeme, sloupneme bílé slupky a jednotlivé měsíčky vyřízneme a dáme je do mísy. Broskve omyjeme, rozkrojíme, vyjmeme pecky, sloupneme slupku, nakrájíme na měsíčky a přidáme ke grapefruitu. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké nudličky. Piniové oříšky opražíme dozlatova nasucho v teflonové pánvi. Oříšky a chilli promícháme s ovocem. Omyjeme čekankové listy, necháme je okapat a rozložíme je na talíře. Ovocnou směs rozložíme na salát, ozdobíme marinovanými krevetkami a podáváme.