Pikantní salát ze žluté cukety
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 kávová lžička Ocet Sherry
- 4 ks Cuketa žlutá
- 3 stroužek Česnek
- 5 dl Voda pitná
- 1.3 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 59 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1208 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 51.8 mg
- Vláknina 9733.4 mg
- Vitamín A 9733.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou žlutou cuketu osušíme a nakrájíme na plátky siné přibližně 1.5 cm. V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody s 1.3 dl bílého vína, mořskou solí a octem. Cuketové plátky povaříme za stálého míchání 2-3 minuty. Plátky vyjmeme sítem a necháme okapat.
-
2
Čerstvé oregáno, mátu a bazalku omyjeme a lístky otrháme.
-
3
Očištěný česnek utřeme se solí a dáme do velké mísy. Přidáme nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu, oregáno, mátu, bazalku, čerstvě pomletý citrónový pepř, pepř 4 barev, sherry ocet a vymícháme salátový dresing. Přidáme cuketové plátky, promícháme, necháme odležet 30 minut.
-
4
Salát servírujeme vychlazený.