Želé z kdoule s tymiánem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 112 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 1 g
- Sodík 7 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 251 mg
- Vláknina 3516 mg
- Vitamín A 3516 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z otřených a omytých kdoulí odstraníme stopky, zbytky kalichu a nakrájíme je na větší kousky. Semeník s jádry ponecháme, jádra obsahují velké množství pektinu, který podporuje želírovací proces.
-
2
Nakrájené kdoule vaříme v hrnci s vodou do změknutí, asi 45-60 minut.
-
3
Na další hrnec položíme velké síto na těstoviny s vlhkou utěrkou a nalijeme do něj uvařené kdoule i s tekutinou. Šťávu necháme vykapat a zchladnout. Z odkapané šťávy odměříme 1,5 litru, smícháme ji s citronovou šťávou a želírovacím cukrem 3plus1 a ve velkém hrnci přivedeme k varu. Opláchnuté snítky tymiánu otřepeme dosucha, svážeme nití a přidáme ke kdoulové šťávě. Klokotem vaříme asi 4 minuty (podle návodu na obalu). Vyjmeme svazek tymiánu, plníme do sklenic a dobře uzavřeme.