Cukroví z ostružin

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 25

Suroviny

  • 500 g Cukr krupice
  • 250 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Olej rostlinný
  • 2 ks Limetka
  • 1.5 kg Ostružiny
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 106 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 103.7 mg
  • Vláknina 6696 mg
  • Vitamín A 6696 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ostružiny přebereme, opláchneme a necháme dobře odkapat. Z omytých a osušených limetek odkrojíme tenkou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu. Do hrnce nalijeme vodu, limetkovou šťávu, přidáme limetkovou kůru a ostružiny, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Po dosažení bodu varu poodkryjeme pokličku a asi 30 minut vaříme, ostružiny popraskají. Uvařené ostružiny potom rozmixujeme a propasírujeme, nejlépe v pasírovacím mlýnku nebo přes síto. Ostružinové pyré (asi 1 kg) smícháme s cukrem a na středním plameni za častějšího promíchávání vaříme asi 1 hodinu. Pyré se začíná oddělovat od stěn hrnce a získá vzhled husté jablečné přesnídávky. V posledních 20 minutách pyré neustálé mícháme, aby nestříkalo, čím déle budeme směs míchat, tím rychleji cukroví vyschne.

  • 2

    Pečící plech postříkáme vodou a vyložíme alobalem lehce potřeným olejem. Ostružinové pyré rozetřeme na připravený plech ve vrstvě asi 1 cm silné a necháme chladnout (můžeme použít i formičky). Během chladnutí proběhne želírovací proces. Další den pastu přeneseme na pečící papír a necháme schnout 3 až 4 týdny na teplém místě; každý druhý den obracíme. Po vyschnutí ostružinové želé nakrájíme a naskládáme do vzduchotěsné krabice, vrstvy prokládáme voskovaným papírem nebo papírem na pečení.

Komentáře k receptu