Cukroví z ostružin
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 106 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 103.7 mg
- Vláknina 6696 mg
- Vitamín A 6696 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ostružiny přebereme, opláchneme a necháme dobře odkapat. Z omytých a osušených limetek odkrojíme tenkou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu. Do hrnce nalijeme vodu, limetkovou šťávu, přidáme limetkovou kůru a ostružiny, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Po dosažení bodu varu poodkryjeme pokličku a asi 30 minut vaříme, ostružiny popraskají. Uvařené ostružiny potom rozmixujeme a propasírujeme, nejlépe v pasírovacím mlýnku nebo přes síto. Ostružinové pyré (asi 1 kg) smícháme s cukrem a na středním plameni za častějšího promíchávání vaříme asi 1 hodinu. Pyré se začíná oddělovat od stěn hrnce a získá vzhled husté jablečné přesnídávky. V posledních 20 minutách pyré neustálé mícháme, aby nestříkalo, čím déle budeme směs míchat, tím rychleji cukroví vyschne.
-
2
Pečící plech postříkáme vodou a vyložíme alobalem lehce potřeným olejem. Ostružinové pyré rozetřeme na připravený plech ve vrstvě asi 1 cm silné a necháme chladnout (můžeme použít i formičky). Během chladnutí proběhne želírovací proces. Další den pastu přeneseme na pečící papír a necháme schnout 3 až 4 týdny na teplém místě; každý druhý den obracíme. Po vyschnutí ostružinové želé nakrájíme a naskládáme do vzduchotěsné krabice, vrstvy prokládáme voskovaným papírem nebo papírem na pečení.