Arabský salát - tabbouleh
Suroviny
- 200 g Bulgur
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Okurka salátová
- 8 ks Rajčata Cherry
- 5 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 4 polévková lžíce Olivy černé
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 282 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 9 g
- Sodík 308 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 701.4 mg
- Vláknina 22738.6 mg
- Vitamín A 22738.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předvařenou pšenici bulgur dáme do hrnce s 5 dl vody a pomalu ji vaříme 10 minut. Poté ji zakrytou odstavíme z plotny, zakryjeme a necháme asi 15 minut bobtnat. Omyjeme velká masitá rajčata a Cherry rajčata červená i žlutá. Velká rajčata nakrájíme na kostičky, Cherry rajčata pokrájíme na poloviny a vše odložíme do velké mísy. Očistíme a omyjeme jarní cibulku, čerstvou mátu, kopr a petrželku. Bylinky drobně pokrájíme. Okurku (hadovku) omyjeme a nakrájíme na kostičky. Nakládané černé olivy bez pecek rozkrájíme na poloviny. Malou chilli papričku a masitou žlutou papriku omyjeme. Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek, chilli drobně nasekáme, papriku pokrájíme na kostičky.
-
2
Všechny ingredience dáme do mísy k rajčatům, přidáme bulgur, olivový olej, citrónovou šťávu, sůl, pepř a vše promícháme, dáme na 1 hodinu odležet, až poté servírujeme.