Zeleninový špíz s romanescem
Suroviny
- 200 g Chřest zelený
- 200 g Romanesco
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Sůl
- 6 špetka Pepř 4 barev
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 7.5 dl Voda pitná
- 2 dl Jogurt bílý
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 90 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 4 g
- Sodík 336 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 3.3 mg
- Draslík 46.5 mg
- Vláknina 5899.9 mg
- Vitamín A 5899.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody s 0,5 lžičkou soli a 0,5 lžičkou citrónové šťávy. Zelený květák romanesco očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní květák a povaříme ho 3-4 minuty, pak ho scedíme a necháme okapat. Pak přivedeme k varu další 3/4 litru vody s 0,5 lžičkou soli a lžičkou másla. Očistíme a omyjeme zelený chřest, 1/3 spodní tvrdé části odřízneme. Zelený chřest povaříme 3-4 minuty. Vyjmeme ho sítem, necháme okapat, pak ho nakrájíme na kousky dlouhé 5-7 cm. Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme zešikma na špalíčky dlouhé asi 3-4 cm.
-
2
Na špejle napíchneme střídavě chřest + cibulku + romanesco, vše opakujeme a tímto způsobem připravíme všechny špízy.
-
3
Připravíme jogurtový dip: Do misky dáme smetanový bílý jogurt, utřený česnek, sůl, pepř a omytý, drobně pokrájený kopr. Vše dobře promícháme a rozdělíme ho do malých misek.
-
4
Zeleninové špízy servírujeme s vychlazeným jogurtovým dipem.