Česneková majonéza podle Ramsaye
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 733 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 80 g
- Sodík 202 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 187.6 mg
- Draslík 35.4 mg
- Vláknina 223.8 mg
- Vitamín A 223.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 12.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 155.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané stroužky česneku opatrně zahříváme v mléce, až změknou. Česnek pak prolisujeme sítem do misky se dvěma žloutky z vajec od slepic z volného chovu, mléko odložíme stranou.
-
2
Ke žloutkům s česnekem přilijeme bílý vinný ocet, přidáme sůl, pepř, práškovou anglickou hořčici a několik minut šleháme. Po kapkách potom všleháváme olej a přilijeme trochu mléka tak, aby se olej ze směsi neodděloval.
-
3
Majonézu podle chuti osolíme mořskou solí, okořeníme čerstvě mletým pepřem a prolisujeme jemným sítem.
-
4
Hotovou majonézu uložíme do chladničky, kde vydrží 3 dny.
-
5
Je to výtečná příloha ke kuřecímu masu, korýšům, nebo hranolkům.