Zálivka řecká (à la grecque) podle Ramsaye

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 10 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 ml Olej olivový
  • 100 ml Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Koriandr celý
  • 2 ks Bazalka
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 5 ks Badyán
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 715 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 75 g
  • Sodík 200 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 158.8 mg
  • Vláknina 4091.3 mg
  • Vitamín A 4091.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V rendlíku vyšleháme olivový olej s bílým vinným octem. Do směsi přidáme nasekanou snítku čerstvého tymiánu, několik snítek čerstvé bazalky, natrhaných na malé kousky, 25 semen koriandru, 5 badyánů, 2 rozpůlené oloupané stroužky česneku a mořskou sůl s čerstvě mletým pepřem, zahřejeme na 50 °C a odstavíme. Necháme asi 12 hodin odstát přikryté potravinářskou folií, potom přecedíme přes hustou látku. Před použitím zálivku prošleháme.

  • 2

    Zálivku nelze déle skladovat, protože obsahuje čerstvé bylinky.

  • 3

    Je vhodná na marinování zeleniny nebo vařených brambor.

Komentáře k receptu