Zálivka řecká (à la grecque) podle Ramsaye
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 715 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 75 g
- Sodík 200 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 158.8 mg
- Vláknina 4091.3 mg
- Vitamín A 4091.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku vyšleháme olivový olej s bílým vinným octem. Do směsi přidáme nasekanou snítku čerstvého tymiánu, několik snítek čerstvé bazalky, natrhaných na malé kousky, 25 semen koriandru, 5 badyánů, 2 rozpůlené oloupané stroužky česneku a mořskou sůl s čerstvě mletým pepřem, zahřejeme na 50 °C a odstavíme. Necháme asi 12 hodin odstát přikryté potravinářskou folií, potom přecedíme přes hustou látku. Před použitím zálivku prošleháme.
-
2
Zálivku nelze déle skladovat, protože obsahuje čerstvé bylinky.
-
3
Je vhodná na marinování zeleniny nebo vařených brambor.