Řecká baklava

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 700 g Listové těsto
  • 300 g Máslo čerstvé
  • 500 g Ořechy vlašské
  • 800 g Cukr krupice
  • 20 g Skořice mletá
  • 30 g Skořice mletá
  • 200 g Cukr moučkový
  • 20 g Cukr skořicový
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Pomeranče
  • 4 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 796 kcal
  • Sacharidy 91 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 35.6 mg
  • Draslík 185.9 mg
  • Vláknina 10086.2 mg
  • Vitamín A 10086.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Náplň: Do misky vysypeme cukr, skořicí a pomleté ořechy, pokapeme vymačkanou citrónovou šťávou, vše dobře promícháme a rozdělíme na tři části. V pánvičce rozpustíme máslo, kterým vymažeme plech.

  • 2

    Sirup: Do kastrůlku dáme cukr, vodu, skořici, skořicový cukr, med, vymačkanou pomerančovou šťávu a na mírném ohni uvaříme hustější sirup.

  • 3

    Plech vyložíme prvním plátem listového těsta, potřeme ho rozpuštěným máslem, na které položíme první část náplně, na ni listové těsto, potřeme ho máslem a tak pokračujeme do skončení náplně a každý plát listového těsta potíráme máslem. Poslední vrchní plát těsta potřeme máslem, pokapeme vodou, nařízneme na tři díly po délce. Připravený plech s baklavou dáme do předehřáté trouby, kde ji pečeme při 200stupňové teplotě 150 minut.

  • 4

    Upečenou baklavu vytáhneme z trouby, přelijeme připraveným sirupem, necháme vychladnout a nakrájíme na čtverce.

Komentáře k receptu