Koláč s fíky
Suroviny
- 100 g Fíky sušené
- 50 g Kokos - mletý (Kopra)
- 250 g Máslo čerstvé
- 100 g Med včelí
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 30 g Kypřicí prášek do pečiva
- 500 g Cukr moučkový
- 300 g Kokos sušený
- 1 ks Citrony
- 2 ks Pomeranče
- 8 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1159 kcal
- Sacharidy 143 g
- Tuky 63 g
- Sodík 102 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 114 g
- Cholesterol 282.8 mg
- Draslík 861.7 mg
- Vláknina 23765 mg
- Vitamín A 23765 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do pánve dáme 20 g másla, které zahřejeme a opražíme na něm kokos. Potom necháme vychladnout. Do misky položíme na kousky nakrájené máslo, přidáme k němu cukr a vyšleháme na hladkou pěnu. Do ní za stálého šlehání přimícháváme vejce, připravený kokos, olej, pár kapek vymačkané citrónové šťávy, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, prosátou mouku s kypřícím práškem, spolu s vanilkovým cukrem, nakrájené fíky a vše ještě dobře promícháme.
-
2
Plech vymažeme trochou másla, vysypeme 50 g kokosu a vylijeme do něho připravené těsto. Plech vložíme do nahřáté trouby a pečeme při 150 °C 60 minut.
-
3
Do kastrůlku dáme med, vymačkanou pomerančovou šťávu, nastrouhanou pomerančovou kůru a na slabém ohni vaříme tak dlouho, aby vznikl hustější sirup.
-
4
Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme trochu vychladnout a polijeme ho pomerančovým sirupem. Potom necháme vychladit a krájíme na úhledné trojúhelníky nebo čtverce.