Dýňovo-sýrový krém s oříšky
Suroviny
- 20 g Mandle
- 30 g Pistácie
- 200 g Sýr smetanový tavený 45%
- 700 g Dýně
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Pečivo pšeničné jemné máslové
- 1 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 polévková lžíce Meduňka
- 4 polévková lžíce Olej sezamový
- 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 298 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 22 g
- Sodík 100 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 730.9 mg
- Vláknina 4912.3 mg
- Vitamín A 4912.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.5 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni (nejlépe Hokkaidó) omyjeme, osušíme a rozkrojíme na polovinu. Z dýně odstraníme semena a bílá vnitřní vlákna. Dužinu vydlabeme, pokrájíme a dáme do olejem vymazané zapékací mísy. Promícháme ji s pepřem, solí a polijeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C přibližně 40 minut. Občas dýni promícháme.
-
2
Mezitím omyjeme chilli papričku, petrželku kudrnku a meduňku. Papričku rozpůlíme, zbavíme semínek a drobně posekáme. Petrželku též pokrájíme nadrobno. Česnek očistíme a utřeme. Meduňkové lístky odložíme na ozdobu. Loupané mandle a pistácie drobně posekáme.
-
3
Upečenou dýni šťouchadlem na bramborovou kaši rozmačkáme, přidáme do ní česnek, sůl, pepř, tavený smetanový sýr a dýni vyšleháme na jemný krém.
-
4
Dýňovo-sýrový krém ozdobíme lístky meduňky. Podáváme k čerstvému křupavému pečivu.