Celozrnný makový kolář

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 2.5 g Droždí sušené
  • 350 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 80 g Cukr krupice
  • 100 g Mák mletý
  • 20 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 50 g Rozinky tmavé
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 430 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 21 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 49.2 mg
  • Draslík 473.7 mg
  • Vláknina 17607.5 mg
  • Vitamín A 17607.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a mletým mákem. Ve druhé míse rozšleháme vejce s cukrem, droždím a trochou mléka. Rozšlehané vejce pak se zbytkem mléka pomalu přimícháváme do směsi mouky a máku. Nakonec vsypeme rozinky, vše důkladně promícháme.

  • 2

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Formu bez míchadel vyložíme pečicím papírem, nalijeme do ní těsto, rovnoměrně ho rozprostřeme.

  • 3

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro pečení a světlou kůrku, pekárnu zapneme. Stav propečení kontrolujeme dřevěnou špejlí. Pokud je po vytažení suchá, nelepivá, je moučník upečený, nečekáme na ukončení programu a pekárnu vypneme dříve.

  • 4

    Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, po mírném vychladnutí z ní koláč opatrně vyndáme i s pečicím papírem. Ten odstraníme a koláč necháme zcela vychladnout.

Komentáře k receptu