Pikantní chléb s olivami a Nivou z domácí pekárny
Suroviny
- 80 g Sýr Niva (Rokfór)
- 20 g Droždí
- 70 g Olivy zelené
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Mouka špaldová celozrnná
- 400 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Med včelí
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 368 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 3 g
- Sodík 618 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 10 mg
- Draslík 131.9 mg
- Vláknina 1301.8 mg
- Vitamín A 1301.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
-
2
Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
-
3
Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1 decilitrem studené vody, přisypeme 300 gramů pšeničné hladké mouky, přidáme pepř a bazalku. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
-
4
Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
-
5
Nivu nakrájíme na malé kostičky, olivy vypeckujeme a necháme na sítu okapat.
-
6
Vykynuté těsto vyjmeme z formy na moukou posypanou pracovní plochu a zapracujeme do něj nakrájený sýr a rozpůlené olivy.
-
7
Z formy odstraníme míchadla, dáme do ní těsto a vložíme ji zpět do pekárny. Nastavíme program pro pečení a pekárnu zapneme.
-
8
Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout. Chléb krájíme až když je zcela chladný.