Těstovinový salát s rajčátky a černými olivami
Suroviny
- 500 g Rajčata
- 100 g Oříšky piniové
- 300 g Cuketa
- 100 g Olivy černé
- 200 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 250 g Tagliatelle
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Chilli paprička
- 1 hrst Bazalka
- 6 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej stolní
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 783 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 50 g
- Sodík 444 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 3.6 mg
- Draslík 689.2 mg
- Vláknina 8304 mg
- Vitamín A 8304 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.8 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cherry rajčata otrháme ze stonku, omyjeme a okolí stopky vykrojíme. Rajčátka nakrájíme na čtvrtky. Připravíme pánev a bez tuku na ní dozlatova opražíme piniová jádra. Omyjeme cuketu, nakrájíme ji na podélné plátky silní asi 1/2cm, poté na šikmé nudličky. Cuketu osolíme.
-
2
Olivy necháme okapat a vypeckujeme je. Česnek oloupeme a stroužky nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme olej a česnek na něm dozlatova osmažíme. Vyjmeme, přendáme na papírovou utěrku a necháme okapat. Nakrájenou cuketu osušíme a podusíme ji na česnekovém oleji 2-3 minuty. Cuketu občas promícháme, poté ji vyjmeme a necháme na cedníku okapat. Olej zachytíme.
-
3
Na struhadle nastrouháme nahrubo ovčí sýr. Bazalku opláchneme, otrháme lístky, část odložíme stranou na později, ostatní nakrájíme. Chilli papričku opláchneme, překrojíme podélně na poloviny, zbavíme jadýrek a nakrájíme na velmi malé kousky. V misce smícháme česnekový olej, olivový olej, ocet, sůl, chilli papričku a vytvoříme salátovou zálivku.
-
4
Tagliatelle nalámeme na kousky o délce 5-6 cm. Vložíme je do vroucí osolené vody a uvaříme je al dente dle návodu na obalu. Poté je scedíme, necháme okapat a smícháme s ostatním. Přelijeme zálivkou, promícháme a podáváme ozdobené lístky bazalky.