Celozrnné domácí rohlíky
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 600 g Mouka pšeničná celozrnná
- 30 g Droždí
- 350 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Mák - semena
- 1 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Slunečnice - semena
- 1 polévková lžíce Kmín celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 262 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 7 g
- Sodík 229 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 29.4 mg
- Draslík 111.4 mg
- Vláknina 10204 mg
- Vitamín A 10204 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme změklé máslo a přisypeme celozrnnou pšeničnou mouku. Doprostřed mouky uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.
-
2
Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
-
4
Pracovní plochu posypeme moukou a na ní vyválíme z těsta plát o síle 0,5 až 1 centimetr. Nožem ho rozdělíme na pruhy a ty pak na trojúhelníky. Velikost zvolíme podle toho, jak velké rohlíky chceme mít.
-
5
Trojúhelníky zavinujeme od dlouhé hrany směrem k jednomu růžku tak, aby růžek nakonec zůstal nahoře.
-
6
Rohlíky přeneseme na vymazaný plech. Pokud je nechceme mít rovné, ohneme je do tvaru půlměsíce.
-
7
Rozklepneme vajíčko a oddělíme žloutek od bílku, bílkem pak potřeme rohlíky na plechu, posypeme je semínky, mákem nebo kmínem a necháme 20 až 30 minut kynout.
-
8
Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a rohlíky v ní pečeme přibližně 25 minut, až mají zlatavou barvu. Doba pečení záleží na velikosti rohlíků.