Ovocná letní žemlovka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1076 kcal
- Sacharidy 165 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1226 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 163 g
- Cholesterol 82.5 mg
- Draslík 815 mg
- Vláknina 36650 mg
- Vitamín A 36650 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.5 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Směs letního ovoce promícháme v kastrolu s cukrem, zalijeme vodou a pozvolna zahříváme do fáze, kdy ovoce začne měknout a pouštět šťávu. Povaříme 2 minuty a přecedíme přes jemné síto, abychom zachytili všechnu šťávu.
-
2
Z plátků toastového chleba odkrojíme kůrku a plátky nakrájíme na proužky. Formu nebo pekáček vyložíme potravinářskou fólií, proužky chleba namáčíme do šťávy z ovoce a klademe těsně vedle sebe do pekáče. Na chleba rozvrstvíme ovoce a zakryjeme další várkou chleba namočeného ve šťávě. Přikryjeme druhou fólií a zatížíme talířky nebo prkénkem a dáme přes noc do lednice vychladit.
-
3
Z vychlazené žemlovky sejmeme vrchní fólii a žemlovku vyklopíme na tác s okrajem. Rozkrojíme na jednotlivé porce a podáváme se šlehačkou.