Pikantní chléb se semínky a kořením z domácí pekárny
Suroviny
- 150 g Mouka žitná celozrnná
- 150 g Brambory
- 600 g Mouka pšeničná hladká
- 3.5 g Droždí sušené
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sezam - semena
- 1 kávová lžička Slunečnice - semena
- 1 kávová lžička Lněné semínko
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 4 g
- Sodík 272 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 354.6 mg
- Vláknina 15967.3 mg
- Vitamín A 15967.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
-
2
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a prolisujeme.
-
3
S uzrálým kváskem a uvařenými prolisovanými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vody, přidáme uzrálý kvas a prolisované brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku a směs koření. Uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého nasypeme cukr.
-
4
Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 1,1 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
5
V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
-
6
Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin do těsta, nasypeme do formy směs semínek. Pokud pekárna zvukový signál v programu nemá, nasypeme semínka přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení.
-
7
Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.