Tradiční bílý kvasový chléb z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Mouka žitná celozrnná
  • 150 g Brambory
  • 600 g Mouka pšeničná hladká
  • 3.5 g Droždí sušené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 458 kcal
  • Sacharidy 97 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 268 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 288.2 mg
  • Vláknina 13903.8 mg
  • Vitamín A 13903.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

  • 2

    Btrambory omyjeme a uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a prolisujeme.

  • 3

    S uzrálým kváskem a uvařenými prolisovanými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vody, přidáme uzrálý kvas a prolisované brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku, uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého nasypeme cukr.

  • 4

    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 1,1 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 5

    V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

  • 6

    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu