Pšenično-žitný kvasový chléb z domácí pekárny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 318 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 2 g
- Sodík 199 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 208.1 mg
- Vláknina 12593.3 mg
- Vitamín A 12593.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu a nasadíme míchadla. Nalijeme 2,5 dl vlažné vody, přisypeme 150 g žitné celozrnné mouky a 1 lžíci sušeného žitného kvásku. Formu dáme zpět do pekárny, nastavíme a spustíme rychlý program. Po 15 minutách pekárnu vypneme a kvas v ní necháme 12 hodin zrát.
-
2
S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z pekárny vyjmeme pečicí formu s uzrýlým kvasem, přilijeme 1,2 dl vlažné vody, přisypeme pšeničnou mouku s kmínem a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
-
3
Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
4
Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.