Švýcarský kynutý ovocný chlebíček
Suroviny
- 150 g Mandle
- 100 g Máslo čerstvé
- 250 g Meruňky sušené
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Droždí
- 200 g Cukr moučkový
- 250 g Křížaly (sušená jablka)
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Anýz mletý
- 5 ks Fíky sušené
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 906 kcal
- Sacharidy 155 g
- Tuky 28 g
- Sodík 239 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 20 mg
- Draslík 900 mg
- Vláknina 24995.3 mg
- Vitamín A 24995.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.1 mg
- Vitamín E 8.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené ovoce před použitím namočíme. Droždí vymícháme s cukrem do tekutého stavu, přilijeme trochu teplé vody a necháme kynout.
-
2
Mouku se solí nasypeme do mísy, přilijeme kvásek a zbytek teplé vody a uhněteme těsto. Musí se začít tvořit vzduchové bublinky. Odložíme na teplé místo a znovu necháme kynout.
-
3
Mezitím sušené ovoce nadrobno nakrájíme a poté jej do těsta zapracujeme společně s nasekanými mandlemi, máslem, cukrem a anýzem. Přemístíme do pečicí formy a necháme ještě krátce vykynout. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C cca 60 minut. Hotový chlebíček necháme vychladnout, vyklopíme a nakrájíme.