Chléb z kvasu s bramborami a bylinkami
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Chlebový kvásek
- 5 g Droždí
- 400 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Petržel - nať
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1.25 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 294 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 1 g
- Sodík 178 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 392.6 mg
- Vláknina 4884.7 mg
- Vitamín A 4884.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře omyté brambory uvaříme v dostatečném množství vody, pak je oloupeme a prolisujeme, případně nastrouháme najemno.
-
2
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme 2,5 dl vody a přidáme žitný kvas. Přisypeme mouku s kmínem, uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl a bylinky, do protilehlého rohu třtinový cukr.
-
3
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku, stiskneme tlačítko Start.
-
4
Při zvukovém signálu pekárny pro přidání přísad do formy vložíme prolisované brambory.
-
5
Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme, přikryjeme utěrkou a necháme ho vychladnout