Tousty se studeným rostbífem a bylinkovým máslem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 81 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Hovězí roštěnka vys. peč.
  • 100 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 120 g Česnekové máslo
  • 0.38 kávová lžička Sůl
  • 6 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 3 ks Bageta
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.75 stroužek Česnek
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 0.75 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.25 polévková lžíce Sherry brandy
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.75 polévková lžíce Hořčice kremžská
  • 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1368 kcal
  • Sacharidy 114 g
  • Tuky 64 g
  • Sodík 1669 mg
  • Bílkoviny 83 g
  • Uhlovodany 114 g
  • Cholesterol 284.5 mg
  • Draslík 289.8 mg
  • Vláknina 20805.5 mg
  • Vitamín A 20805.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.4 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bagety nakrájíme zešikma na plátky silné 1-1,5 cm. Potřeme je česnekovým máslem.

  • 2

    Čerstvou bazalku s petrželkou a pažitkou omyjeme a drobně pokrájíme. Bylinky dáme do mísy, přidáme prolisovaný česnek, citrónovou šťávu a sýr Lučinu. Směs dobře promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.

  • 3

    Plátky baget dáme na plech a rozpečeme je v předehřáté troubě na 200°C - 220°C. Pečeme je přibližně 6 minut.

  • 4

    Teplé plátky bagety potřeme bylinkovou směsí, obložíme nakrájenými tenkými plátky rostbífu (320 g) a servírujeme.

  • 5

    Rostbíf z vysokého roštěnce [#46663]:

  • 6

    Hovězí vysoký roštěnec zbavíme tuku, blan a šlach. Špalíček masa převážeme kuchyňským provázkem (přibližně 3 x delším, než je délka hovězího špalíčku). Provázek obtočíme na jednom konci a zavážeme. Zbylý provázek 2 x podvlékneme a vytvoříme větší smyčku, stočíme ji a navlékneme na maso. Takto postupně ovážeme celý špalíček masa roštěnce.

  • 7

    Připravíme si marinádu: Čerstvý tymián s bazalkou omyjeme a drobně pokrájíme. Dáme je do misky, přidáme hořčici, rozetřený česnek, Sherry Brandy, olej, čerstvě pomletý pepř a sůl. Marinádu důkladně promícháme. Maso na plytkém talíři potřeme vzniklou hustou kašičkou a necháme ho marinovat minimálně 2 hodiny (ideální je nechat maso marinovat přes noc). Maso 2-3 x za dobu marinování otočíme.

  • 8

    V pánvi si rozpálíme 1-2 lžíce oleje a maso zprudka restujeme z každé strany přibližně po 2-3 minutách dozlatova.

  • 9

    Hovězí rostbíf dáme v zapékací míse do předem vyhřáté trouby na 190°C péct. Pečeme 35-45 minut (podle síly špalíčku masa). Po upečení maso uvnitř by mělo být krvavé až růžové. Pokud by se maso peklo déle, bylo by úplně propečené. Dáváme si pozor na čas!

  • 10

    Upečený rostbíf vyjmeme z trouby, provázek odstraníme. Teplé maso nakrájíme na silnější plátky až po 15 minutách.

Komentáře k receptu