Brusinkový chléb s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Ořechy vlašské
  • 575 g Mouka pšeničná hladká
  • 75 g Brusinky sušené
  • 75 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Droždí sušené
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2.75 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Ořechový olej
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 561 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 17 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 42.1 mg
  • Draslík 102.7 mg
  • Vláknina 2977.3 mg
  • Vitamín A 2977.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    K výrobě tohoto typu chleba musíme mít kvásek, který se připravuje 12 až 24 hodin předem.

  • 2

    Mléko v malém hrnci zahřejeme k bodu varu, pak vmícháme cukr a odstavíme. Přilijeme 75 ml vody a lehce zchladíme. Ve větší míse smícháme 125 g mouky a 1 lžičku droždí, zalijeme směsí mléka, vody a cukru. Mírná hrudkovitost těsta nevadí. Mísu překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 12 až 24 hodin vykynout.

  • 3

    Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme kvásek, 2 dl vody, olej, med a 1 lžičku soli. Najemno nasekané vlašské ořechy a 450 g mouky přisypeme tak, aby zcela pokryly kvásek s vodou a přísadami, vše poprášíme jednou lžičkou droždí.

  • 4

    Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 5

    Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.

  • 6

    Pět minut před koncem cyklu "hnětení" k těstu přidáme brusinky. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem.

  • 7

    Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Z těsta vytvarujeme kulatý bochník, dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutý potřeme rozšlehaným vejcem a ostrým nožem ho rozřízneme do tvaru kříže.

  • 8

    Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a chléb pečeme asi 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu