Housky z těsta s jogurtem a se slaninou
Suroviny
- 175 g Anglická slanina
- 50 g Máslo bylinkové
- 375 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Droždí sušené
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibulka jarní
- 0.5 dl Mléko polotučné
- 0.09 dl Olej olivový
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 6 polévková lžíce Jogurt bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 17 g
- Sodík 290 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 46.2 mg
- Draslík 66.3 mg
- Vláknina 386 mg
- Vitamín A 386 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme jogurt, vejce, máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím.
-
2
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
-
4
Během programu omyjeme cibulku a společně se slaninou ji najemno nakrájíme. V pánvi rozpálíme olej a na něm slaninu a cibulku lehce osmahneme.
-
5
Pět minut před koncem cyklu "hnětení" k těstu přidáme osmaženou slaninu s cibulkou. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem.
-
6
Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.
-
7
Těsto pak rozdělíme na 8 stejně velkých dílů, ty vytvarujeme do koulí, dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemají dvakrát větší objem. Vykynuté potřeme mlékem.
-
8
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a housky pečeme přibližně 15 až 20 minut, dokud nemají zlatavou barvu. Po upečení je necháme pomalu vychladnout.