Housky z chlebovo-rýžového těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 10 g Mák - semena
  • 250 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 10 g Sezam - semena
  • 10 g Dýňová semínka
  • 100 g Mouka pšeničná hladká
  • 150 g Rýže dlouhozrnná
  • 100 g Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická
  • 50 g Pšeničné vločky
  • 1.5 kávová lžička Droždí sušené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.3 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 233 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 77 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 20.4 mg
  • Draslík 31.7 mg
  • Vláknina 5415.7 mg
  • Vitamín A 5415.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži přepereme a uvaříme. Uvařenou slijeme přes síto a necháme okapat. Vejce v misce rozšleháme.

  • 2

    Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme 2,4 dl vody, přidáme olej, rýži, cukr a sůl. Všechny druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme vločky a vše poprášíme droždím.

  • 3

    Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 4

    Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "celozrnné těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.

  • 5

    Těsto pak rozdělíme na 12 stejných dílů a z každého vytvarujeme 3 stejně velké kuličky. Vždy 3 kuličky dáme těsně k sobě na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemají dvojnásobný objem. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme směsí semínek a mákem.

  • 6

    Troubu předehřejeme na 200 stupňů a housky pečeme přibližně 15 až 20 minut, dokud nemají zlatavou barvu.

Komentáře k receptu