Housky z chlebovo-rýžového těsta
Suroviny
- 10 g Mák - semena
- 250 g Mouka pšeničná celozrnná
- 10 g Sezam - semena
- 10 g Dýňová semínka
- 100 g Mouka pšeničná hladká
- 150 g Rýže dlouhozrnná
- 100 g Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická
- 50 g Pšeničné vločky
- 1.5 kávová lžička Droždí sušené
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 1.3 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 233 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 3 g
- Sodík 77 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 20.4 mg
- Draslík 31.7 mg
- Vláknina 5415.7 mg
- Vitamín A 5415.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži přepereme a uvaříme. Uvařenou slijeme přes síto a necháme okapat. Vejce v misce rozšleháme.
-
2
Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme 2,4 dl vody, přidáme olej, rýži, cukr a sůl. Všechny druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme vločky a vše poprášíme droždím.
-
3
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
4
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "celozrnné těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.
-
5
Těsto pak rozdělíme na 12 stejných dílů a z každého vytvarujeme 3 stejně velké kuličky. Vždy 3 kuličky dáme těsně k sobě na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemají dvojnásobný objem. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme směsí semínek a mákem.
-
6
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a housky pečeme přibližně 15 až 20 minut, dokud nemají zlatavou barvu.