Paštika z husích jater s olivami
Suroviny
- 350 g Játra husí
- 150 g Žampiony čerstvé
- 50 g Rajčata sušená sterilovaná
- 400 g Vepřové maso pečené
- 100 g Vepřová krkovička pečená
- 150 g Salát ledový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Rajčata
- 3 špetka Sůl mořská
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 4 dl Mléko polotučné
- 1 dl Jogurt bílý
- 4 polévková lžíce Olivy nakládané
- 2 polévková lžíce Husí sádlo
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 781 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 64 g
- Sodík 504 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 487.4 mg
- Draslík 668.4 mg
- Vláknina 4805 mg
- Vitamín A 4805 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá husí játra vložíme do mísy, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali bílý jogurt a odložíme na 1 - 2 hodiny do chladničky. Poté je vyjmeme, odstraníme blanky, omyjeme a rozkrájíme na menší kousky, osolíme, posypeme čerstvě pomletým černým pepřem. Očistíme a omyjeme žampiony, pokrájíme je na plátky, polovinu odložíme. Černé nakládané olivy rozkrájíme na poloviny. Nakládaná sušená rajčata vyjmeme z oleje a krájíme na malé kousky.
-
2
Pečené vepřové maso jemně pomeleme spolu s polovinou žampiónů. Do směsi zamícháme sušená rajčata, olivy a druhou část žampionů.
-
3
Formu na paštiku - terinu - vytřeme husím sádlem (2 lžíce). Na dno dáme polovinu masové směsi, na ni položíme kousky jater, pokryjeme druhou polovinou masové směsi a uhladíme. Povrch pokryjeme tenkými plátky vepřové uzené slaniny (100 g), formu uzavřeme. Velký pekáč naplníme horkou vodou, do něj položíme formu s paštikou, dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 100°C přibližně 100 minut.
-
4
Omyjeme velká masitá rajčata a listy salátu. Čerstvou bazalku s koprem promyjeme pod tekoucí vodou, lístky otrháme. Rajčata nakrájíme na plátky, dáme je do mísy, ochutíme mořskou solí, pepřem, lžící oleje ze sušených rajčat a promícháme s bylinkami.
-
5
Paštiku podáváme vychlazenou, obložíme ji listy salátu a marinovanými rajčaty.