Tmavý žitný chléb
Suroviny
- 175 g Mouka pšeničná hladká
- 175 g Mouka žitná
- 5 g Vločky žitné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Droždí sušené
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Melasa
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné sušené
- 1 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 251 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 4 g
- Sodík 146 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 43.1 mg
- Draslík 76.2 mg
- Vláknina 538 mg
- Vitamín A 538 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme olej, melasu a sůl. Oba druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme sušené mléko a kakao, vše poprášíme droždím.
-
2
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.
-
4
Potom ho vytvarujeme do oválného bochníku, dáme na lehce olejem potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout.
-
5
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Vykynutý chléb potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme žitnými vločkami. Pečeme přibližně 30 minut, dokud kůrka nemá zlatavou barvu.