Tmavý žitný chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 175 g Mouka pšeničná hladká
  • 175 g Mouka žitná
  • 5 g Vločky žitné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Droždí sušené
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Melasa
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné sušené
  • 1 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 251 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 146 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 43.1 mg
  • Draslík 76.2 mg
  • Vláknina 538 mg
  • Vitamín A 538 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme olej, melasu a sůl. Oba druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme sušené mléko a kakao, vše poprášíme droždím.

  • 2

    Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.

  • 4

    Potom ho vytvarujeme do oválného bochníku, dáme na lehce olejem potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout.

  • 5

    Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Vykynutý chléb potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme žitnými vločkami. Pečeme přibližně 30 minut, dokud kůrka nemá zlatavou barvu.

Komentáře k receptu