Salát z thajského ovoce a zeleniny s kokosovou omáčkou
Suroviny
- 115 g Fazolové lusky zelené
- 115 g Sójové výhonky
- 225 g Salát ledový
- 500 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Chilli omáčka
- 1 ks Ananas
- 1 ks Mango
- 1 ks Jablka
- 6 ks Liči
- 1 ks Cibule červená
- 1 ks Okurka salátová
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Limetka
- 2 polévková lžíce Kokosová smetana
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 781 kcal
- Sacharidy 178 g
- Tuky 11 g
- Sodík 345 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 178 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 2233.6 mg
- Vláknina 28870.8 mg
- Vitamín A 28870.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 477.1 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme kokosovou omáčku. Do sklenice vlijeme kokosovou smetanu, přidáme cukr, vroucí vodu, chilli omáčku, rybí omáčku a šťávu vymačkanou z limety. Zavíčkujeme a důkladně promícháme.
-
2
Z ananasu odřízneme horní a dolní část, oloupeme slupku a vydlabeme dřevnaté vnitřní jádro. Očištěný nakrájíme na menší kousky. Mango oloupeme a nakrájíme na plátky, z jablka odstraníme jádřince a pokrájíme také na plátky. Liči oloupeme a vypeckujeme.
-
3
V rendlíku přivedeme k varu osolenou vodu, přidáme na poloviny rozkrojené zelené fazolky a vaříme 3-4 minuty doměkka. Fazolky ale musí zůstat křupavé. Slijeme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a odložíme stranou. Červenou cibuli nasekáme na plátky, salátovou okurku pokrájíme na kratší špalíčky, jarní cibulky také na plátky, rajče překrojíme na čtvrtky, salát na nudličky. Klíčky propláchneme a necháme okapat.
-
4
Všechny druhy ovoce a zeleniny rozdělíme na talířky a vytvoříme malé hromádky. Kokosovou namáčecí omáčku přelijeme do servírovací misky a podáváme zvlášť jak studenou přílohovou omáčku. Jednotlivá sousta v ní namáčíme.