Klasický bramborový salát s kořenovou zeleninou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 642 kcal
- Sacharidy 109 g
- Tuky 218 g
- Sodík 902 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 189.5 mg
- Draslík 946.7 mg
- Vláknina 22715 mg
- Vitamín A 22715 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 148 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce uvaříme natvrdo, vychladlá je oloupeme a mřížkou na krájení vajec je rozdělíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme ji nadrobno. Brambory důkladně kartáčkem očistíme pod tekoucí vodou, uvaříme je do měkka. Vaříme na mírném ohni - zvolna, pomalu, aby nepopraskaly. Následně je necháme vychladnout, opatrně je oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme je do velké mísy, do které budeme přidávat další ingredience salátu. Kořenovou zeleninu - mrkev, celer, a kořen petržele oloupeme a dáme vařit do hrnce s vodou tak, že mrkev rozřízneme podélně na dvě poloviny, celer rozčtvrtíme a kořen petržele vaříme vcelku. Zeleninu vaříme 7 - 10 minut aby byla měkká, ale aby se nerozpadala po napíchnutí vidličkou. Uvařenou zeleninu vyjmeme z vývaru děrovanou naběračkou a necháme ji vystydnout.
-
2
Po vystydnutí ji nakrájíme na malé kostičky v podobné velikosti jako jsme pokrájeli brambory. Vývar ze zeleniny uschováme, můžeme ho použít k přípravě jiných jídel. Nakrájenou zeleninu a nasekanou cibuli vsypeme do mísy.
-
3
Do mísy přidáme sterilované okurky, nakrájené na stejné kostičky. Do této směsi přimícháme citrónovou šťávu, hořčici a olej. Vše důkladně promícháme a necháme uležet v lednici, nebo v chladném sklepě několik hodin - nejlépe do druhého dne. Salát podáváme k různým masům, nebo i samotný s bílým pečivem.