Klasický bramborový salát s kořenovou zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1400 g Brambory zimní
  • 350 g Celer bulvový
  • 225 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 350 g Mrkev kořen
  • 185 g Okurky nakládané
  • 350 g Petržel kořen
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 l Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Olej stolní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 642 kcal
  • Sacharidy 109 g
  • Tuky 218 g
  • Sodík 902 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 189.5 mg
  • Draslík 946.7 mg
  • Vláknina 22715 mg
  • Vitamín A 22715 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 148 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce uvaříme natvrdo, vychladlá je oloupeme a mřížkou na krájení vajec je rozdělíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme ji nadrobno. Brambory důkladně kartáčkem očistíme pod tekoucí vodou, uvaříme je do měkka. Vaříme na mírném ohni - zvolna, pomalu, aby nepopraskaly. Následně je necháme vychladnout, opatrně je oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme je do velké mísy, do které budeme přidávat další ingredience salátu. Kořenovou zeleninu - mrkev, celer, a kořen petržele oloupeme a dáme vařit do hrnce s vodou tak, že mrkev rozřízneme podélně na dvě poloviny, celer rozčtvrtíme a kořen petržele vaříme vcelku. Zeleninu vaříme 7 - 10 minut aby byla měkká, ale aby se nerozpadala po napíchnutí vidličkou. Uvařenou zeleninu vyjmeme z vývaru děrovanou naběračkou a necháme ji vystydnout.

  • 2

    Po vystydnutí ji nakrájíme na malé kostičky v podobné velikosti jako jsme pokrájeli brambory. Vývar ze zeleniny uschováme, můžeme ho použít k přípravě jiných jídel. Nakrájenou zeleninu a nasekanou cibuli vsypeme do mísy.

  • 3

    Do mísy přidáme sterilované okurky, nakrájené na stejné kostičky. Do této směsi přimícháme citrónovou šťávu, hořčici a olej. Vše důkladně promícháme a necháme uležet v lednici, nebo v chladném sklepě několik hodin - nejlépe do druhého dne. Salát podáváme k různým masům, nebo i samotný s bílým pečivem.

Komentáře k receptu