Lívanečky s jogurtovým bylinkovým čerstvým sýrem
Suroviny
- 500 g Jogurt bílý
- 250 g Mouka pohanková
- 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 400 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Droždí sušené
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 338 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 7 g
- Sodík 61 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 17.5 mg
- Draslík 147.9 mg
- Vláknina 2082.3 mg
- Vitamín A 2082.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si vyrobíme jogurtový sýr: cedník vyložíme dvěma vrstvami mušelínu nebo jemné gázy, položíme na mísu a vlijeme do něho kvalitní jogurt. Přikryjeme velkou pokličkou, nebo plastovým obalem a necháme přes noc v chladniče vykapat syrovátku. Druhý den opatrně přendáme do čisté mísy a zbylou syrovátku slijeme.
-
2
Přidáme posekané čerstvé bylinky, špetku soli, špetku pepře, špetku muškátového květu a vše dobře promícháme. Dle chuti můžeme přidat i najemno nastrouhanou zeleninu.
-
3
Sýr pak necháme zrát v neprodyšném obalu v chladničce po dobu jednoho týdne.
-
4
Na lívanečky si nejprve připravíme kvásek v malé misce, ve které promícháme droždí, cukr, špetku soli a 4 lžíce teplého mléka. Necháme stát v teple 5 minut, až kvásek vzejde.
-
5
Ve větší míse promícháme hladkou mouku s moukou pohankovou, solí a mletým pepřem, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek, zbývající mléko, těsto dobře promícháme. Z vaječného bílku ušleháme sníh, který do těsta nakonec zlehka vmícháme.
-
6
Lívanečník (nebo teflonovou pánev) zlehka potřeme olejem a rozehřejeme na střední teplotu. Lžící vytváříme z těsta malé lívanečky, které smažíme po jedné straně 1 - 2 minuty. Když se na povrchu začnou tvořit bublinky, obrátíme je a osmažíme po druhé straně dozlatova. Po dobu smažení dalších ukládáme hotové lívanečky v teplé troubě, před každou další dávkou těsto lehce promícháme.
-
7
Lívanečky servírujeme, teplé nebo studené, navršené jogurtovým sýrem. Povrch můžeme zdobit kousky zeleniny.