Vdolečky s naloženým masem, olivami a čatní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 42 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 185 g Cukr krupice
  • 125 g Sůl
  • 200 g Hovězí maso zadní
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Chutney mangové
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 12 ks Olivy černé
  • 0.25 l Mléko - podmáslí
  • 3 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 174 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 2756 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 4.8 mg
  • Draslík 30.4 mg
  • Vláknina 5088.3 mg
  • Vitamín A 5088.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z tymiánových snítek odrolíme lístky. Několik celých větviček ponecháme na ozdobu.

  • 2

    V mělké míse promícháme cukr, sůl a mletý pepř s tymiánovými lístky. Ve směsi důkladně obalíme špalek hovězího masa (svíčková nebo roštěnec) zbaveného tuku tak, aby se na něm z nakládací směsi vytvořil souvislý povlak. Maso pak přendáme na hluboký talíř, přikryjeme a uložíme do chladničky na 24 hodin.

  • 3

    Poté maso z chladničky vyjmeme a dobře z něho odstraníme bylinkovou kůru. Maso napříč rozřízneme na dva díly, které vložíme do mrazáku. Po deseti minutách maso vyjmeme a velmi ostrým nožem z něho nakrájíme tenoučké plátky, které položíme na talíř a dáme přikryté ještě chladit.

  • 4

    V zadělávací míse smícháme mouku a prášek do pečiva se špetkou soli, přidáme najemno posekané černé olivy, nasekanou čerstvou bazalku a pepř. Vše dobře promícháme a ve směsi vytvoříme důlek. V malé míse rozšleháme podmáslí s hořčicí, které pak vlijeme do důlku v moučné směsi. Rychlým hnětením připravíme jemné těsto, které vyklopíme na pomoučený vál, kde ho krátce ještě rukama dobře dohladka prohněteme.

  • 5

    Z těsta vyválíme plát silný asi 2 cm, z kterého vykrajovátkem o průměru asi 4 cm vykrájíme malé vdolečky. Ty těsně vedle sebe vyskládáme na plech pokrytý pečícím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 210 °C a vdolečky pečeme 10-12 minut dozlatova. Upečené přemístíme na děrovanou podložku a zvolna necháme vychladnout.

  • 6

    Před servírováním vdolečky rozkrojíme a namažeme trochou mangového chutney (lze podle chuti nahradit libovolným druhem chutney), navrch položíme plátek naloženého masa a ozdobíme snítkou tymiánu.

Komentáře k receptu