Vdolečky s naloženým masem, olivami a čatní
Suroviny
- 185 g Cukr krupice
- 125 g Sůl
- 200 g Hovězí maso zadní
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Chutney mangové
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 12 ks Olivy černé
- 0.25 l Mléko - podmáslí
- 3 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 174 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 7 g
- Sodík 2756 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 4.8 mg
- Draslík 30.4 mg
- Vláknina 5088.3 mg
- Vitamín A 5088.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z tymiánových snítek odrolíme lístky. Několik celých větviček ponecháme na ozdobu.
-
2
V mělké míse promícháme cukr, sůl a mletý pepř s tymiánovými lístky. Ve směsi důkladně obalíme špalek hovězího masa (svíčková nebo roštěnec) zbaveného tuku tak, aby se na něm z nakládací směsi vytvořil souvislý povlak. Maso pak přendáme na hluboký talíř, přikryjeme a uložíme do chladničky na 24 hodin.
-
3
Poté maso z chladničky vyjmeme a dobře z něho odstraníme bylinkovou kůru. Maso napříč rozřízneme na dva díly, které vložíme do mrazáku. Po deseti minutách maso vyjmeme a velmi ostrým nožem z něho nakrájíme tenoučké plátky, které položíme na talíř a dáme přikryté ještě chladit.
-
4
V zadělávací míse smícháme mouku a prášek do pečiva se špetkou soli, přidáme najemno posekané černé olivy, nasekanou čerstvou bazalku a pepř. Vše dobře promícháme a ve směsi vytvoříme důlek. V malé míse rozšleháme podmáslí s hořčicí, které pak vlijeme do důlku v moučné směsi. Rychlým hnětením připravíme jemné těsto, které vyklopíme na pomoučený vál, kde ho krátce ještě rukama dobře dohladka prohněteme.
-
5
Z těsta vyválíme plát silný asi 2 cm, z kterého vykrajovátkem o průměru asi 4 cm vykrájíme malé vdolečky. Ty těsně vedle sebe vyskládáme na plech pokrytý pečícím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 210 °C a vdolečky pečeme 10-12 minut dozlatova. Upečené přemístíme na děrovanou podložku a zvolna necháme vychladnout.
-
6
Před servírováním vdolečky rozkrojíme a namažeme trochou mangového chutney (lze podle chuti nahradit libovolným druhem chutney), navrch položíme plátek naloženého masa a ozdobíme snítkou tymiánu.