Sladké smaženky z italského sýra ricotta
Suroviny
- 40 g Cukr krupice
- 100 g Mouka polohrubá
- 100 g Cukr moučkový
- 250 g Sýr Ricotta
- 10 ml Olej rostlinný
- 250 ml Pomerančová šťáva
- 1 ks Pomeranče
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Likér Cointreau
- 2 polévková lžíce Smetana čerstvá ke šlehání
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 541 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 24 g
- Sodík 95 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 166.5 mg
- Draslík 347.2 mg
- Vláknina 4500 mg
- Vitamín A 4500 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z pomeranče ostrouháme přibližně 1 lžíci kůry, oloupeme ho a rozdělíme na dílky.
-
2
Do mixeru dáme rozmělněnou ricottu, prosátou mouku, cukr krupici, kůru, kterou jsme nastrouhali z pomeranče, a vejce. Mixujeme, dokud těsto není hladké.
-
3
V malém kastrůlku smícháme pomerančovou šťávu, 75 g moučkového cukru (zbylých 25 g necháme na posypání hotových smaženek), máslo, smetanu a likér. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne.
-
4
Ve větší pánvi rozpálíme olej, do kterého po lžících vkládáme těsto. Smažíme vždy zároveň několik smaženek, 1-2 minuty z obou stran. Hotové smaženky vybíráme z oleje děravou lžící a necháváme je okapat na savém papíře.
-
5
Smaženky podáváme polité pomerančovou polevou a ozdobené dílky pomeranče.