Bylinný žaludeční likér
Suroviny
- 1 kávová lžička Kardamom
- 1 kávová lžička Anýz celý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Muškátový květ
- 8 l Calvados
- 2 polévková lžíce Koriandr celý
- 5 polévková lžíce Pelyněk obecný
- 3 polévková lžíce Šalvěj sušená
- 3 polévková lžíce Andělika
- 3 polévková lžíce Yzop
- 3 polévková lžíce Meduňka
- 3 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 4 polévková lžíce Heřmánek
- 1 polévková lžíce Řebříček
- 1 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 514 kcal
- Sacharidy 1 g
- Tuky 0 g
- Sodík 8 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 36.2 mg
- Vláknina 913.1 mg
- Vitamín A 913.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čisté čerstvé byliny před přípravou pokrájíme na kousky a usušíme.
-
2
K přípravě likéru budeme potřebovat: 2 lžíce koriandru, 5 rovných lžic pelyňku, 3 lžíce šalvěje, 3 lžíce anděliky, 3 lžíce yzopu, 3 lžíce meduňky, 3 lžíce šalvěje, 3 lžíce pomerančových slupek bez bílé pulpy, 4 lžíce heřmánku, 1 lžíci řebříčku, 1 lžíci máty, 1 lžičku kardamomu, 1 muškátový květ, 1 lžičku anýzu a 1 lžičku kmínu.
-
3
Byliny dáme do velké lahve a přelijeme alkoholem. Budeme je macerovat 24 hodin, pak je scedíme přes nylonový filtr. Další den tekutinu přefiltrujeme znovu.
-
4
Pro přípravu budeme potřebovat ovocný destilát 60% objemových jednotek (neutralizovaný opakovaným pálením).