Smažené sváteční kuličky
Suroviny
- 100 g Ředkvička
- 300 g Sýr Eidam cihla 30%
- 100 g Strouhanka
- 250 g Mouka polohrubá
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Vejce slepičí
- 0.58 dl Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 347 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 59 g
- Sodík 171 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 92 mg
- Draslík 272.9 mg
- Vláknina 4587.9 mg
- Vitamín A 4587.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky na jemném struhadle nastrouháme sýr, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, drobně nasekanou petrželovou nať, osolíme, opepříme, rozklepneme celé vejce, vsypeme mouku, nakonec přisypeme kypřící prášek a vařečkou všechny suroviny důkladně promícháme, abychom získali husté těsto. Na talíř nasypeme hladkou mouku, lžící vykrajujeme z těsta kuličky, ty obalujeme ve strouhance.
-
2
Fritovací hrnec s olejem nastavíme na nižší teplotu, v rozpáleném oleji připravené kuličky smažíme přibližně 2 minuty. (Lze připravit i na pánvi s olejem.)
-
3
Hotové kuličky vybíráme z fritovacího hrnce, úhledně je skládáme na vhodný talíř nebo podnos.
-
4
Ředkvičky důkladně umyjeme, usušíme a nakrájíme na tenká kolečka, která napichujeme na ozdobná párátka a ozdobíme smažené kuličky.