Bezinkový likér

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Kyselina citrónová
  • 150 g Bezinkový květ
  • 200 ml Vodka
  • 200 ml Sirup cukrový
  • 2 ml Pektolytický enzym
  • 0.5 kávová lžička Kyselina citrónová
  • 2 l Voda pitná
  • 2 kg Cukr krupice
  • 1.5 kg Bezinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 944 kcal
  • Sacharidy 231 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 21 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 228 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 424.2 mg
  • Vláknina 21000 mg
  • Vitamín A 21000 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 56.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme sirup z bezinkových květů: Ve 2 litrech vody rozpustíme 2 kg cukru, pak přimícháme 50 g kyseliny citrónové a přibližně 100-150 g omytých květů (dvě hrsti). Necháme je vyluhovat 12-48 hodin.

  • 2

    Sirup přefiltrujeme do čistých suchých lahví, nebo je zahřejeme na 78°C a horký sirup nalijeme do lahví. Dobře lahve uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.

  • 3

    Zralé bezinky v sítu důkladně omyjeme, necháme odkapat, zbavíme stopek a bobule rozdrtíme.

  • 4

    Ve větším nerezovém hrnci bobule zahřejeme na 80°C. Teplotu udržujeme 20 minut. Pak bezinky zchladíme na 40°C, přidáme pektolytický enzym (1-2 ml/litr), promícháme a po 15 minutách bezinky odlisujeme. Čistou šťávu zchladíme a stočíme.

  • 5

    Na 1 litr likéru smícháme 800 ml šťávy s 200 ml invertního cukrového sirupu. Z tohoto množství odměříme 700 ml oslazené šťávy a 100 ml sirupu z bezinkových květů. Přimícháme 200 ml vodky (80% objem. jednotek). Podle chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%.

Komentáře k receptu