Řezy s višněmi
Suroviny
- 350 g Kompot višňový
- 150 g Máslo čerstvé
- 80 g Mouka polohrubá
- 250 g Poleva čokoládová
- 125 g Cukr moučkový
- 625 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 kg Mandle
- 1 balení Želé dortové
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Koňak Armaňak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 571 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 45 g
- Sodík 37 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 80.2 mg
- Draslík 414.7 mg
- Vláknina 13003.2 mg
- Vitamín A 13003.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 13.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky vložíme změklé máslo o utřeme ho kuchyňským robotem nastaveným na nejnižší rychlost do pěny. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr a zašleháme. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky a bílky. Žloutky postupně po jednom přidáváme k máslové pěně. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva. 850 gramů mandlí nasekáme nadrobno a vmícháme také do hmoty. Zašleháme ještě polovinu rozpuštěné čokoládové polevy. Z odložených bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně po lžících vmícháme do těsta. Na plech o rozměrech 30 krát 40 centimetrů položíme pečicí papír. Na něj rozprostřeme těsto. Předehřejeme si troubu na 200 ºC. Pečeme 25 minut. Pak vyklopíme z plechu a necháme chladnout.
-
2
Mezitím vyrobíme náplň. Do hrnce vložíme višně se společně se 6 lžícemi kompotové šťávy. Přidáme k nim želé a cukr a vaříme za stálého míchání. Potom přilijeme 4 lžíce koňaku. Hotovou náplní potřeme vychladlý korpus koláče.
-
3
Do hrnku nalijeme smetanu a počkáme, až na plotně přijde k varu. Přidáme druhou zbylou polovinu čokoládové polevy a rozmícháme dohladka. Šleháme dotuha a čokoládovou šlehačkou potřeme povrch koláče. Rozkrájíme ho na řezy 5 krát 5 centimetrů a podáváme.