Dort s průhledným karamelem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 20 g Tuk
  • 180 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 250 g Cukr moučkový
  • 60 g Mandle plátky
  • 395 g Čokoláda hořká
  • 160 g Rozinky tmavé
  • 200 ml Voda pitná
  • 100 ml Likér pomerančový
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 ks Pomeranče
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
  • 2 polévková lžíce Kokosová smetana
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 589 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 41 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 60 g
  • Cholesterol 81.3 mg
  • Draslík 162.9 mg
  • Vláknina 3592.5 mg
  • Vitamín A 3592.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky vlijeme pomerančový likér a namočíme do něj rozinky minimálně na 30 minut. Do další misky vložíme změklé máslo a přidáme k němu moučkový a vanilkový cukr. Kuchyňským šlehačem nastaveným na nejnižší rychlost je ušleháme do pěny. Přikápneme vanilkovou esenci a přidáme špetku soli. Postupně zašleháváme jedno vejce po druhém dohladka.

  • 2

    Do misky vsypeme mouku a prášek do pečiva, promícháme. Po částech přidáváme mouku k vaječné hmotě a robotem opět zašleháváme. Přisypeme rozinky nasáklé likérem a vmícháme je do těsta. Připravíme si dortovou formu o průměru 26 centimetrů. Vymažeme ji tukem a vyložíme pečicím papírem. Boky formy obložíme alobalem. Vlijeme do formy těsto. Předehřejeme si troubu na 190°C. Vsuneme naplněnou formu do trouby a pečeme celkem 25 minut.

  • 3

    Hotový korpus dortu vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout. Pak ho podélně rozřízneme na čtyři kulaté pláty. V misce si smícháme pomerančovou šťávu vymačkanou ze dvou pomerančů s pomerančovým likérem a vrchní plochy jednotlivých plátů šťávou potřeme.

  • 4

    Do menšího hrnku si rozlámeme čokoládu a přilijeme kokosovou smetanu. Vložíme do většího hrnku s vodou a postavíme na plotnu. Na mírném ohni ve vodní lázni necháme rozpustit a vymícháme dohladka. Horní část jednoho z plátů potom pomažeme dvěma lžícemi vzniklé polevy a zasypeme třetinou mandlových lupínků. Položíme na něj druhý plát a také ten pomažeme dvěma lžícemi polevy a posypeme třetinou mandlových lupínků. Zakryjeme třetím plátem a zopakujeme s ním stejný postup. Poslední čtvrtý plát nepoléváme ani nesypeme. Do menšího hrnku vložíme marmeládu a ve vodní lázni ji rozehřejeme. Prohřátou marmeládou potřeme čtvrtý plát korpusu a polijeme zbytkem polevy. Polevou natřeme i boky korpusu.

  • 5

    Připravíme si karamel. Plech vyložíme pečicím papírem a dáme si ho stranou. Na pánvičku nasypeme cukr krupici a přidáme jednu lžíci vody. Zahříváme na mírném ohni. V okamžiku, kdy karamel začne

  • 6

    hnědnout, vlijeme ho na připravený plech a uhladíme. Až ztuhne, rozlámeme ho na střepy a zdobíme s ním dort.

Komentáře k receptu