Dort s průhledným karamelem
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 20 g Tuk
- 180 g Cukr krupice
- 500 g Mouka polohrubá
- 250 g Cukr moučkový
- 60 g Mandle plátky
- 395 g Čokoláda hořká
- 160 g Rozinky tmavé
- 200 ml Voda pitná
- 100 ml Likér pomerančový
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 ks Pomeranče
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Kypřicí prášek do pečiva
- 3 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
- 2 polévková lžíce Kokosová smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 26 g
- Sodík 41 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 81.3 mg
- Draslík 162.9 mg
- Vláknina 3592.5 mg
- Vitamín A 3592.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky vlijeme pomerančový likér a namočíme do něj rozinky minimálně na 30 minut. Do další misky vložíme změklé máslo a přidáme k němu moučkový a vanilkový cukr. Kuchyňským šlehačem nastaveným na nejnižší rychlost je ušleháme do pěny. Přikápneme vanilkovou esenci a přidáme špetku soli. Postupně zašleháváme jedno vejce po druhém dohladka.
-
2
Do misky vsypeme mouku a prášek do pečiva, promícháme. Po částech přidáváme mouku k vaječné hmotě a robotem opět zašleháváme. Přisypeme rozinky nasáklé likérem a vmícháme je do těsta. Připravíme si dortovou formu o průměru 26 centimetrů. Vymažeme ji tukem a vyložíme pečicím papírem. Boky formy obložíme alobalem. Vlijeme do formy těsto. Předehřejeme si troubu na 190°C. Vsuneme naplněnou formu do trouby a pečeme celkem 25 minut.
-
3
Hotový korpus dortu vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout. Pak ho podélně rozřízneme na čtyři kulaté pláty. V misce si smícháme pomerančovou šťávu vymačkanou ze dvou pomerančů s pomerančovým likérem a vrchní plochy jednotlivých plátů šťávou potřeme.
-
4
Do menšího hrnku si rozlámeme čokoládu a přilijeme kokosovou smetanu. Vložíme do většího hrnku s vodou a postavíme na plotnu. Na mírném ohni ve vodní lázni necháme rozpustit a vymícháme dohladka. Horní část jednoho z plátů potom pomažeme dvěma lžícemi vzniklé polevy a zasypeme třetinou mandlových lupínků. Položíme na něj druhý plát a také ten pomažeme dvěma lžícemi polevy a posypeme třetinou mandlových lupínků. Zakryjeme třetím plátem a zopakujeme s ním stejný postup. Poslední čtvrtý plát nepoléváme ani nesypeme. Do menšího hrnku vložíme marmeládu a ve vodní lázni ji rozehřejeme. Prohřátou marmeládou potřeme čtvrtý plát korpusu a polijeme zbytkem polevy. Polevou natřeme i boky korpusu.
-
5
Připravíme si karamel. Plech vyložíme pečicím papírem a dáme si ho stranou. Na pánvičku nasypeme cukr krupici a přidáme jednu lžíci vody. Zahříváme na mírném ohni. V okamžiku, kdy karamel začne
-
6
hnědnout, vlijeme ho na připravený plech a uhladíme. Až ztuhne, rozlámeme ho na střepy a zdobíme s ním dort.