Tvarované cukroví
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
- 160 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Cukr moučkový
- 250 g Cukr moučkový
- 250 g Cukr moučkový
- 100 g Marcipánová hmota surová
- 100 g Nugát světlý
- 150 g Čokoláda na vaření
- 2 kávová lžička Voda pitná
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2.5 kávová lžička Kokosová smetana
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 balení Čokoládové kousky
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Želé rybízové
- 2 polévková lžíce Curacao
- 2.5 polévková lžíce Kokosová smetana
- 1 polévková lžíce Kakao
- 8 polévková lžíce Ořechový krém
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 305 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 11 g
- Sodík 18 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 53.6 mg
- Draslík 27.4 mg
- Vláknina 1916 mg
- Vitamín A 1916 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozklepneme vejce a dáme zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Do misky se žloutky přilijeme vodu a elektrickým šlehačem s metlami zapnutými na nejvyšší rychlost ušleháme do pěny. Pak snížíme rychlost a přidáváme moučkový a vanilkový cukr a zašleháme. V další misce ušleháme z bílků tuhý sníh, který pak postupně přidáváme do vzniklé vaječné pěny a také zašleháváme. Vmícháme mouku a máslo a zpracujeme v těsto.
-
2
Z mísy přeneseme těsto na vál a vyválíme na plát silný asi 0,7 milimetrů. Vykrájíme z něj 32 srdíček, 36 koleček a 22 čtverečků. Plech o rozměrech 46 krát 30 centimetrů vyložíme pečicím papírem a přeneseme na něj cukroví. Troubu předehřejeme na 200 °C a cukroví pečeme 20 minut.
-
3
Vytvoříme srdíčka. Na vále zapracujeme do marcipánu polovinu množství uvedeného v receptu. Vyválíme plát a vykrájíme z něj 16 srdíček. Z upečených srdíček oddělíme polovinu, kterou polijeme čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni. Přiklopíme druhou polovinou upečených srdíček tak, aby se slepila pomocí polevy. Znovu srdíčka polijeme rozpuštěnou čokoládou a navrch přikryjeme vykrájenými marcipánovými srdíčky. V misce umícháme trochu moučkového cukru s rybízovým želé s vodou, dokud se hmota nesmísí. Rybízovou hmotou pak navrch potřeme hotová srdíčka.
-
4
Z marcipánu, který zbyl při výrobě srdíček, vykrájíme 11 čtverečků. Oddělíme polovinu upečených čtverečků, které pomažeme nugátem a přikryjeme zbylou polovinou čtverečků z upečeného těsta. Navrch přikládáme marcipánové čtverečky. V misce rozmícháme citronovou šťávu s troškou moučkového cukru a lesklou hmotou potřeme hotové čtverečky.
-
5
V misce rozmícháme dohladka ořechový krém a natřeme jej na polovinu upečených koleček. Položíme na ně druhou polovinu koleček. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovou pastou a vzniklou polevou přelijeme kolečka.
-
6
Do těsta, které zbylo po vykrajování srdíček, čtverečků a koleček přidáme curacao a promícháme v misce. K těstu přidáme ostatní suroviny uvedené v receptu na kuličky, tedy kokosovou pastu, moučkový cukr, kakao, vanilkový cukr a vejce. Zpracujeme do těsta a vyválíme 10 kuliček, které nakonec obalíme v čokoládových vločkách a počkáme, až ztuhnou.