Tvarované cukroví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 75 g Máslo čerstvé
  • 160 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Cukr moučkový
  • 250 g Cukr moučkový
  • 250 g Cukr moučkový
  • 100 g Marcipánová hmota surová
  • 100 g Nugát světlý
  • 150 g Čokoláda na vaření
  • 2 kávová lžička Voda pitná
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2.5 kávová lžička Kokosová smetana
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 balení Čokoládové kousky
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Želé rybízové
  • 2 polévková lžíce Curacao
  • 2.5 polévková lžíce Kokosová smetana
  • 1 polévková lžíce Kakao
  • 8 polévková lžíce Ořechový krém
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 305 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 18 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 53.6 mg
  • Draslík 27.4 mg
  • Vláknina 1916 mg
  • Vitamín A 1916 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozklepneme vejce a dáme zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Do misky se žloutky přilijeme vodu a elektrickým šlehačem s metlami zapnutými na nejvyšší rychlost ušleháme do pěny. Pak snížíme rychlost a přidáváme moučkový a vanilkový cukr a zašleháme. V další misce ušleháme z bílků tuhý sníh, který pak postupně přidáváme do vzniklé vaječné pěny a také zašleháváme. Vmícháme mouku a máslo a zpracujeme v těsto.

  • 2

    Z mísy přeneseme těsto na vál a vyválíme na plát silný asi 0,7 milimetrů. Vykrájíme z něj 32 srdíček, 36 koleček a 22 čtverečků. Plech o rozměrech 46 krát 30 centimetrů vyložíme pečicím papírem a přeneseme na něj cukroví. Troubu předehřejeme na 200 °C a cukroví pečeme 20 minut.

  • 3

    Vytvoříme srdíčka. Na vále zapracujeme do marcipánu polovinu množství uvedeného v receptu. Vyválíme plát a vykrájíme z něj 16 srdíček. Z upečených srdíček oddělíme polovinu, kterou polijeme čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni. Přiklopíme druhou polovinou upečených srdíček tak, aby se slepila pomocí polevy. Znovu srdíčka polijeme rozpuštěnou čokoládou a navrch přikryjeme vykrájenými marcipánovými srdíčky. V misce umícháme trochu moučkového cukru s rybízovým želé s vodou, dokud se hmota nesmísí. Rybízovou hmotou pak navrch potřeme hotová srdíčka.

  • 4

    Z marcipánu, který zbyl při výrobě srdíček, vykrájíme 11 čtverečků. Oddělíme polovinu upečených čtverečků, které pomažeme nugátem a přikryjeme zbylou polovinou čtverečků z upečeného těsta. Navrch přikládáme marcipánové čtverečky. V misce rozmícháme citronovou šťávu s troškou moučkového cukru a lesklou hmotou potřeme hotové čtverečky.

  • 5

    V misce rozmícháme dohladka ořechový krém a natřeme jej na polovinu upečených koleček. Položíme na ně druhou polovinu koleček. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovou pastou a vzniklou polevou přelijeme kolečka.

  • 6

    Do těsta, které zbylo po vykrajování srdíček, čtverečků a koleček přidáme curacao a promícháme v misce. K těstu přidáme ostatní suroviny uvedené v receptu na kuličky, tedy kokosovou pastu, moučkový cukr, kakao, vanilkový cukr a vejce. Zpracujeme do těsta a vyválíme 10 kuliček, které nakonec obalíme v čokoládových vločkách a počkáme, až ztuhnou.

Komentáře k receptu