Velikonoční tvarohovo-bylinková roláda
Suroviny
- 80 g Máslo pomazánkové
- 100 g Sýr smetanový tavený 45%
- 250 g Tvaroh tučný
- 500 g Mouka polohrubá
- 40 g Droždí
- 80 g Hera
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibulka jarní
- 4 dl Mléko plnotučné
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Česnek
- 1 polévková lžíce Kopřiva
- 1 polévková lžíce Pampeliškové listy
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 751 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 42 g
- Sodík 540 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 128.4 mg
- Draslík 335.6 mg
- Vláknina 8182.7 mg
- Vitamín A 8182.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 551.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Když vzejde kvásek, přidáme k mouce sůl, rozpuštěnou vlahou Heru s máslem (2 lžíce), vejce a pepř. Promícháme, přilijeme mléko a těsto důkladně uhněteme. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple asi 30-40 minut vykynout.
-
2
Připravíme si bylinkový krém: omyjeme 1 lžíci listů mladé kopřivy, 2 listy pampelišky (1 lžíce), 1 jarní cibulku, 1 lžíci natě z česneku, řeřichu a petrželku. Setřepeme vodu z bylinek a velmi drobně je pokrájíme a dáme do misky. Do větší mísy dáme měkký tvaroh, pomazánkové máslo, sýr, sůl, bílý pepř a smetanu. Vyšleháme lehký krém, do kterého zamícháme bylinky.
-
3
Vykynuté těsto položíme na vál a válečkem ho rozválíme asi na 1,5 cm silnou placku. Potřeme ji rozpuštěným máslem (0,5 lžíce), těsto přeložíme, znovu rozválíme a potřeme máslem (0,5 lžíce). Ještě jednou překlad opakujeme, pak těsto rozválíme na 1 cm vysokou placku. Potřeme ji bylinkovým krémem a těsto stočíme do závinu tak, že nejdříve přehneme konce dovnitř asi 3 cm, pak teprve těsto stočíme. Závin dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
-
4
Dáme ho do předem vyhřáté trouby a při 170°C pečeme přibližně 35-45 minut dozlatova.
-
5
Závin necháme mírně vychladnout, pak ho nakrájíme. Podáváme ho teplý i studený.