Velikonoční tvarohovo-bylinková roláda

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Máslo pomazánkové
  • 100 g Sýr smetanový tavený 45%
  • 250 g Tvaroh tučný
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 40 g Droždí
  • 80 g Hera
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cibulka jarní
  • 4 dl Mléko plnotučné
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Sezam - semena
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Česnek
  • 1 polévková lžíce Kopřiva
  • 1 polévková lžíce Pampeliškové listy
  • 1 polévková lžíce Řeřicha
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 751 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 540 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 128.4 mg
  • Draslík 335.6 mg
  • Vláknina 8182.7 mg
  • Vitamín A 8182.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.5 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 551.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Když vzejde kvásek, přidáme k mouce sůl, rozpuštěnou vlahou Heru s máslem (2 lžíce), vejce a pepř. Promícháme, přilijeme mléko a těsto důkladně uhněteme. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple asi 30-40 minut vykynout.

  • 2

    Připravíme si bylinkový krém: omyjeme 1 lžíci listů mladé kopřivy, 2 listy pampelišky (1 lžíce), 1 jarní cibulku, 1 lžíci natě z česneku, řeřichu a petrželku. Setřepeme vodu z bylinek a velmi drobně je pokrájíme a dáme do misky. Do větší mísy dáme měkký tvaroh, pomazánkové máslo, sýr, sůl, bílý pepř a smetanu. Vyšleháme lehký krém, do kterého zamícháme bylinky.

  • 3

    Vykynuté těsto položíme na vál a válečkem ho rozválíme asi na 1,5 cm silnou placku. Potřeme ji rozpuštěným máslem (0,5 lžíce), těsto přeložíme, znovu rozválíme a potřeme máslem (0,5 lžíce). Ještě jednou překlad opakujeme, pak těsto rozválíme na 1 cm vysokou placku. Potřeme ji bylinkovým krémem a těsto stočíme do závinu tak, že nejdříve přehneme konce dovnitř asi 3 cm, pak teprve těsto stočíme. Závin dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.

  • 4

    Dáme ho do předem vyhřáté trouby a při 170°C pečeme přibližně 35-45 minut dozlatova.

  • 5

    Závin necháme mírně vychladnout, pak ho nakrájíme. Podáváme ho teplý i studený.

Komentáře k receptu