Muffiny s čokoládou a whisky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 250 g Cukr moučkový
  • 50 g Čokoláda hořká
  • 150 g Čokoláda na vaření
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 0.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Cukr moučkový
  • 4 polévková lžíce Whisky
  • 3 polévková lžíce Whisky
  • 7 polévková lžíce Káva Espresso
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 474 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 59 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 73.8 mg
  • Draslík 95.6 mg
  • Vláknina 4848 mg
  • Vitamín A 4848 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na menší kousky si rozlámeme čokoládu do menšího hrnku a přidáme k ní změklé máslo. Vložíme do většího hrnku s vodou a ve vodní lázni za stálého míchání rozpouštíme.

  • 2

    V misce smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva, moučkovým a vanilkovým cukrem a špetkou soli.

  • 3

    Do moučné směsi v míse rozklepneme 2 vejce, vlijeme 7 lžic silné kávy a 4 lžíce whisky. Přidáme ještě, ve vodní lázni rozpuštěnou, čokoládu s máslem. Kuchyňským hnětačem s metlami nastavenými na nejnižší rychlost hněteme dokud těsto není úplně hladké. Vsypeme ještě nastrouhanou hořkou čokoládu.

  • 4

    Formičky na muffiny vymažeme těstem. Předehřejeme si troubu na 190°C a pečeme muffiny 25 minut.

  • 5

    Vyndáme upečené muffiny z trouby a ještě 10 minut je necháme chladnout ve formičkách. Potom je vyklopíme a necháme úplně vychladnout.

  • 6

    Nachystáme si šlehačku. Ušleháme v hrnku smetanu a během šlehání do ní postupně po lžících přidáváme whisky, moučkový a vanilkový cukr. Šlehačku vložíme do cukrářského sáčku a nastříkáme na muffiny.

Komentáře k receptu