Muffiny s čokoládou a whisky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka polohrubá
- 250 g Cukr moučkový
- 50 g Čokoláda hořká
- 150 g Čokoláda na vaření
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Whisky
- 3 polévková lžíce Whisky
- 7 polévková lžíce Káva Espresso
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 474 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 20 g
- Sodík 59 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 73.8 mg
- Draslík 95.6 mg
- Vláknina 4848 mg
- Vitamín A 4848 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na menší kousky si rozlámeme čokoládu do menšího hrnku a přidáme k ní změklé máslo. Vložíme do většího hrnku s vodou a ve vodní lázni za stálého míchání rozpouštíme.
-
2
V misce smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva, moučkovým a vanilkovým cukrem a špetkou soli.
-
3
Do moučné směsi v míse rozklepneme 2 vejce, vlijeme 7 lžic silné kávy a 4 lžíce whisky. Přidáme ještě, ve vodní lázni rozpuštěnou, čokoládu s máslem. Kuchyňským hnětačem s metlami nastavenými na nejnižší rychlost hněteme dokud těsto není úplně hladké. Vsypeme ještě nastrouhanou hořkou čokoládu.
-
4
Formičky na muffiny vymažeme těstem. Předehřejeme si troubu na 190°C a pečeme muffiny 25 minut.
-
5
Vyndáme upečené muffiny z trouby a ještě 10 minut je necháme chladnout ve formičkách. Potom je vyklopíme a necháme úplně vychladnout.
-
6
Nachystáme si šlehačku. Ušleháme v hrnku smetanu a během šlehání do ní postupně po lžících přidáváme whisky, moučkový a vanilkový cukr. Šlehačku vložíme do cukrářského sáčku a nastříkáme na muffiny.