Dezert pistáciový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 784 kcal
- Sacharidy 118 g
- Tuky 30 g
- Sodík 9 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 104 g
- Cholesterol 37.5 mg
- Draslík 567.1 mg
- Vláknina 16213.4 mg
- Vitamín A 16213.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vodu (6 dl) nalijeme do hrnce a přivedeme k varu, odstavíme, dáme do ní pistácie a necháme 5 minut máčet. Poté je necháme okapat a zbavíme je zbytků slupek. Pistácie rozmixujeme v mixéru, přidáme k nim sušené mléko a promícháme.
-
2
Zbývající vodu a cukr smícháme v hrnci a zahříváme. Když se sirup začne zahušťovat, přidáme šafrán, kardamom a růžovou vodu. Potom sirup přidáme k pistáciové směsi a vaříme 5 minut za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Dáme stranou a necháme vychladit.
-
3
Po vychladnutí vyválíme v dlaních koule, ozdobíme mandlemi a čerstvou mátou a necháme ztuhnout.
-
4
Poté podáváme.