Jablečný tradiční koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 125 g Cukr třtinový
  • 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 90 g Tuk
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Jablka
  • 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 6 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 657 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 69 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 38.3 mg
  • Draslík 206.8 mg
  • Vláknina 10185.3 mg
  • Vitamín A 10185.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme mouku a sůl, přidáme tuk a máslo a zpracováváme až získáme drobenku. Přilijeme vodu, vymícháme těsto, zabalíme ho a necháme chladit 30 minut.

  • 2

    Dvě třetiny těsta vyválíme na tenkou placku, vyložíme mělkou kulatou formu o průměru 20 cm.

  • 3

    Smícháme oloupaná a nakrájená jablka zbavená jádřinců s cukrem a skořicí a poklademe těsto ve formě.

  • 4

    Ze zbylého těsta vyválíme plát, kterým přikryjeme těsto s náplní. Lem těsta namočíme vodou, položíme přes něj plát těsta a okraje přitiskneme k sobě. Přečnívající kraje odřízneme a spojíme dohromady.

  • 5

    Odřezané zbytky vyválíme a vykrájíme z nich formičkou různé tvary na ozdobení koláče. Navlhčíme je a přilepíme na těsto.

  • 6

    Povrch koláče potřeme mlékem, uděláme uprostřed 2 malé zářezy a dáme koláč na pečící plech.

  • 7

    V předehřáté troubě pečeme 20 minut při teplotě 220°C. Poté snížíme teplotu na 180°C a dopékáme 30 minut.

  • 8

    Můžeme podávat jak teplé, tak studené.

Komentáře k receptu