Dort s višněmi a mandlemi
Suroviny
- 125 g Mandle
- 200 g Máslo čerstvé
- 42 g Višně
- 250 g Mouka polohrubá
- 200 g Cukr moučkový
- 50 g Čokoláda hořká
- 115 g Čokoláda na vaření
- 180 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 1 kávová lžička Vinný kámen
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Tresť rumová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 481 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 30 g
- Sodík 48 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 118.3 mg
- Draslík 144.7 mg
- Vláknina 5544.3 mg
- Vitamín A 5544.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce šlehacími metlami ušleháme máslo do pěny. K pěně potom přidáváme moučkový a vanilkový cukr, rumovou esenci a špetku soli. Rozklepneme vejce a postupně jedno po druhém přidáváme k pěně a zašleháváme. Do mísy připravíme mouku s práškem do pečiva a zamícháme je do máslové pěny.
-
2
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření a přilijeme do těsta. Umeleme mandle, přisypeme je a také zašleháme.
-
3
Nachystáme dortovou formu o průměru 26 centimetrů, vymažeme ji tukem, vysypeme moukou a nalijeme do ní těsto. Višně omyjeme, osušíme, vypeckujeme a rozvrstvíme na těsto tak, aby z každé strany zbyl asi 1 centimetr široký těstový okraj.
-
4
Předehřejeme troubu na 180 °C. Dort pečeme 45 minut. Vytáhneme hotový dort z trouby a posypeme zbylými 2 lžícemi moučkového cukru.
-
5
Připravíme krém: Do misky vlijeme smetanu, vložíme kukuřičný škrob, vinný kámen a šleháme, dokud není hustá a tuhá. Vzniklý krém vložíme do cukrářského sáčku a nastříkáme na dort. Nakonec nastrouháme hořkou čokoládu a dort s ní posypeme.