Salát se zeleninou a uzeným lososem
Suroviny
- 100 g Brokolice
- 150 g Losos uzený
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Fazolové lusky zelené
- 100 g Hrachové lusky
- 250 g Chřest zelený
- 2 ks Cuketa
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Šalotka
- 2 hrst Kopr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 l Voda pitná
- 6 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Ocet estragonový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 373 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 27 g
- Sodík 129 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 240.2 mg
- Draslík 579.8 mg
- Vláknina 4507 mg
- Vitamín A 4507 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme očištěnou a omytou zeleninu.
-
2
Brokolici rozebereme na růžičky, cuketu nakrájíme na jemné plátky. Oloupeme dolní část chřestu a nakrájíme ji na kousky. Odkrojíme oba konce u lusků hrášku a fazolek.
-
3
V malém množství osolené vody se lžičkou másla dusíme 15 minut chřest. V osolené vodě povaříme 10 minut fazolky a 5 minut cuketu a hráškové lusky. Uvařenou zeleninu zchladíme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat.
-
4
Ve směsi octa a bílého vína vaříme oloupanou a jemně nasekanou šalotku tak dlouho, než se tekutina ze dvou třetin odpaří, pak ji přecedíme přes sítko do misky nebo hrnku.
-
5
Připravíme omáčku. V menší nádobě rozehřejeme zbytek másla, odstavíme a sebereme pěnu. Čisté rozehřáté máslo slijeme bez případných usazenin. Do nerezové misky dáme žloutky, podle chuti osolíme a opepříme. Misku vložíme do horké vodní lázně a šleháme, postupně přidáváme zcezenou směs vína a octa. Když omáčka zhoustne, přišleháme ještě rozpuštěné máslo a nakonec přimícháme kopr.
-
6
Uvařenou zeleninu, omáčku a kousky uzeného lososa promícháme, podle chuti přidáme sůl a citronovou šťávu.
-
7
Salát necháme před podáváním alespoň 15 minut uležet.