Staročeské buchty se smetanou a švestkami
Suroviny
- 40 g Droždí
- 400 g Mouka pšeničná hladká
- 2 kávová lžička Rum
- 1 kávová lžička Cukr krystal
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 špetka Sůl
- 1 dl Mléko plnotučné
- 3.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Švestky
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 701 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 33 g
- Sodík 334 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 207.6 mg
- Draslík 457.1 mg
- Vláknina 5066.7 mg
- Vitamín A 5066.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.8 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 104.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme hladkou mouku s 2 špetkami soli. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přimícháme 1 lžičku cukru s 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, který přidáme do mouky s 3,5 dl smetany a 2 žloutky. Dobře vypracujeme polotuhé, vláčné těsto.(Pokud by bylo tuhé, přidáme asi 0,5 dl mléka.) Těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple asi 45 minut vykynout.
-
2
Omyjeme, osušíme švestky, vypeckujeme je, v míse promícháme s krystalovým cukrem.
-
3
Na pomoučněný vál vyklopíme vykynuté těsto, lžící z něj vykrajujeme stejné kousky, ze kterých pomocí prstů zlehka vytvarujeme placičky, do nich vložíme švestky (2-3 ks podle velikosti) a okraje těsta dobře spojíme. Buchty klademe - uzavřeným okrajem dospodu - na olejem (3 lžíce) vymaštěný plech asi 1-2 cm od sebe. Pak je štětcem na pečení potřeme rozšlehaným bílkem.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě na 185°C-190°C přibližně 15-20 minut.
-
5
Mezitím si v rendlíku ohřejeme 1 dl smetany s vanilkovým cukrem a 1-2 lžičkami rumu. Směs dobře promícháme.
-
6
Horké buchty potřeme rumovou smetanou a necháme je na plechu vychladnout. Vychladlé posypeme moučkovým cukrem a podáváme.